El Port de Barcelona accepta regular l’accés dels creuers

El Port de Barcelona accepta concentrar les terminals de creuers al Moll Adossat per reduir l’impacte als espais més transitats, i accepta obrir nous espais al públic: a la Nova Bocanai al Moll de la Fusta.

Un dels punts clau que s’han abordat és la gestió dels creuers que arriben i surten de la ciutat. El Port de Barcelona és el quart a nivell mundial en nombre de creueristes –2,6 milions l’any–, cosa que provoca una sobreexplotació que afecta directament a la sostenibilitat de la ciutat. El Consistori i l’Autoritat Portuària han acordat limitar el nombre definitiu de terminals de creuers i concentrar-les totes al moll Adossat, el més allunyat de les zones urbanes, seguint un pla d’etapes. D’aquesta manera progressivament es reduirà la pressió en les zones més concorregudes: el Moll d’Espanya (Maremàgnum) o Nord i Sud al moll Barcelona (a banda i banda del World Trade Center).

Informe sobre contaminació
La contaminació és una altra de les conseqüències de la sobreexplotació. El Port s’ha compromès a elaborar un informe sobre el sistema de control actual de les emissions dels vaixells, els protocols i a publicar-ne els resultats obtinguts. També encarregarà un estudi específic de l’impacte de la contaminació al port a llarg termini. Paral·lelament, el Port elaborarà un estudi de mobilitat amb origen i/o destinació al moll Adossat, i formularà un pla de gestió sostenible de la mobilitat terrestre de creueristes. Tot plegat, amb la voluntat d’evitar la congestió viària a la plaça de les Drassanes i reduir la saturació de la Rambla com a zona de vianants.

La Nova Bocana: un nou àmbit ciutadà
Un altre dels acords importants fa referència a la tercera modificació del Pla Especial de la Nova Bocana. El pla preveu augmentar l’espai públic de l’àmbit en 14.000 metres quadrats addicionals. L’ampliació de la superfície destinada a ús públic es concentra, principalment, a la zona perimetral de la futura Marina Vela, on es generen dos trams de passeig públic equivalents en extensió a la Rambla de Barcelona (entre la plaça Catalunya i la plaça de Colom). La modificació suposa que el 100% dels espais que envolten el mirall d’agua de la marina i dels seus entorns sigui d’ús públic, un increment notable respecte al planejament vigent, que contemplava que només un 68% dels espais exteriors tingués caràcter públic.

Pel que fa als usos previstos en tot l’àmbit, es determina que cap edifici podrà tenir un ús exclusiu, i es limitarà l’ús comercial a un 20% i el de restauració a un 15% del sostre total de l’àmbit. A més, per a la instal·lació i el funcionament de terrasses en els espais lliures, serà d’aplicació el mateix règim jurídic vigent a l’àmbit del Port Vell.

Recuperar el moll de la Fusta
El Govern municipal treballa des de fa mesos en la reapropiació de l’àmbit del moll de la Fusta, de titularitat repartida entre el Port i l’Ajuntament, per part dels veïns i veïnes de Ciutat Vella. En aquest sentit, el Port dona suport a la iniciativa de l’Ajuntament d’impulsar la reforma integral de l’àmbit del passeig de Colom i el moll de la Fusta per augmentar els espais de parc i jardí urbà i ús públic al servei de la ciutadania.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s