2018, l’Any del Comerç i la Cultura

2018 serà l’Any del Comerç i la Cultura a Barcelona. Més d’un centenar d’activitats s’estendran pels 21 eixos comercials de la ciutat amb l’objectiu d’apropar la cultura als barris i convertir el teixit comercial de la ciutat en prescriptor i punt d’informació cultural per als seus veïns. L’objectiu és posar en valor el que ja s’està fent, obrir noves línies d’acció cultural vinculades al comerç i acostar-lo a propostes culturals de la ciutat fins ara poc o gens explorades des del comerç.

Entre les més de cent activitats i projectes que es desplegaran al llarg de l’Any hi ha exposicions, jornades internacionals, activitats culturals en espais comercials i sobretot projectes per fomentar el coneixement del comerç i la seva visibilitat, especialment a les escoles. El programa actual d’activitats de l’Any del Comerç i la Cultura es pot consultar al web http://www.barcelona.cat/any-comerc-cultura però al llarg de l’any anirà incorporant noves activitats. Totes les accions seran d’accés gratuït, i s’estendran pel conjunt dels barris, tenint els 21 eixos comercials com a centres de l’acció.

D’altra banda, el programa d’activitats també posa l’accent en facilitar l’accés dels comerciants a les diverses propostes culturals de la ciutat de manera que puguin convertir-se en prescriptors de l’oferta cultural, tenint present l’alt grau de confiança que els barcelonins i barcelonines dipositen en els seus comerciants.

Comerç i cultura
El regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, ha remarcat que “posar l’accent en el comerç i la cultura és posar l’accent en dues essències de la ciutat que creen identitat i contribueixen a la seva idiosincràsia. L’Any vol visibilitzar activitats que ja es fan i altres de noves que ens permeten avançar en la col·laboració entre el comerç i la cultura. Que el comerç siguin també prescriptor de la cultura de la ciutat i que la cultura sigui una forma com la gent entri en contacte amb el comerç de proximitat i li doni valor.”

De la seva banda, el vicepresident de la Fundació Barcelona Comerç, Lluís Llanas, ha posat en relleu que “el comerç i la cultura sempre han estat dos dels pilars bàsics de la ciutat. Fa molt de temps que intentem interrelacionar el comerç i la cultura, i estem molt satisfets que s’hagi pogut tancar. Hi haurà més de cent activitats en el conjunt d’eixos, a més de les diferents accions que habitualment hi fem els 21 eixos de la ciutat i que aquest any estaran relacionades amb la commemoració”.

Programa d’Activitats
L’exposició itinerant Barcelona, comerç amb personalitat visitarà tots els eixos comercials de la ciutat i altres espais públics dels deu districtes per divulgar els valors del comerç de proximitat: una oferta feta des de la proximitat, de forma personalitzada i amb qualitat, que aposta pels valors de la sostenibilitat, vincula la ciutadania amb el territori, genera identitat i crea valor afegit en les dinàmiques cíviques.

Durant la primavera, Barcelona acollirà les XIV Jornades Europees de Comerç Urbà. Organitzades per Vitrines d’Europe, seran l’ocasió de reflexionar i debatre sobre els reptes, els problemes i els projectes del sector comercial europeu, tenint en compte les diferències i les similituds dels diversos països que hi participen. Barcelona apostarà per internacionalitzar l’Any del Comerç i la Cultura passant el testimoni a les altres ciutats que formen Vitrines d’Europe.

Un gran acte tancarà l’Any del Comerç i la Cultura al novembre de 2018. Serà l’ocasió de recordar les diferents activitats dutes a terme al llarg dels 12 mesos que durarà la celebració.

Barcelona Shopping and Shooting és un concurs de curtmetratges en què participen tots els eixos comercials de la Fundació Barcelona Comerç i que apropa el món del comerç al del cinema. Els equips tenen només cinc dies per rodar i produir el seu treball, i cal que un dels escenaris sigui un comerç de proximitat. Enguany el tema escollit és la solidaritat i es comptarà amb la col·laboració de Pallapupas. Els diferents eixos comercials són l’escenari d’aquest concurs, fins al mes de febrer.

Comerç a les escoles
Retrats de barri és un projecte educatiu en què l’alumnat d’instituts i escoles de Barcelona descobreix els comerços del seu barri a través de la fotografia. Els projectes que en resultin s’editaran en format catàleg, formaran part d’una exposició dissenyada i executada per l’alumnat mateix i també s’exhibiran de forma virtual al web www.fotografiaencurs.org

Les Rutes Hermesianes són un joc de pistes amb un mapa i unes instruccions que portaran els assistents a fer un recorregut per les botigues d’un eix comercial. Durant el transcurs de la ruta, els participants podran fer fotografies de l’activitat i penjar-les a les xarxes socials. Els guies aniran caracteritzats de personatges històrics significatius i reconeguts de la zona on es faci cada ruta.

L’Eix Fort Pienc proposa un Concurs de relats col·lectius escrits col·lectivament i en els quals la ficció tindrà lloc als comerços del barri de Fort Pienc. Des del desembre i fins el febrer, escriptors professionals faran públic el paràgraf inicial de les narracions i els participants s’inscriuran en els relats on vegin més possibilitats i es continuarà per torns. El millor relat col·lectiu guanyarà el concurs.

“Eixampla’t” és un projecte multimèdia que vol promocionar la cultura i les entitats del barri, alhora que es creen complicitats amb els comerços de la Dreta de l’Eixample. Es tracta d’un portal web de referència on s’inclouran les entitats culturals del barri. Després, s’iniciarà una tasca de coordinació entre aquestes entitats i les persones particulars que s’hi vulguin afegir per oferir espectacles, activitats, tallers, xerrades o altres, i crear vincles entre aquestes activitats i el comerç mitjançant ofertes compartides. El projecte començarà al desembre de 2017.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s