Un desengany amorós pot trencar el teu cor literalment

El temps no ho cura tot. Tampoc no pot curar un cor trencat. Les frases que poetes, cantants i escriptors han anat repetint durant segles i que defensaven que el pas de les hores repararia qualsevol dany emocional queden desmuntades per un grup de científics de la Universitat d’Aberdeen. Segons un estudi realitzat per la British Heart Foundation (BHF) sembla que un desengany amorós pot produir cicatrius físiques irreversibles.

La investigació, publicada al Journal of American Society of Echocardiography, explica que quan algú pateix estrès emocional causat, per exemple, per la pèrdua d’un ésser estimat, algunes parts del cor s’omplen de petites cicatrius que fan que el múscul perdi elasticitat i que no es contregui correctament. Per tant, el cor pot fer mal literalment.

Síndrome del cor trencat
Es tracta de la miocardiopatia de Takotsubo, més ben coneguda com la síndrome del cor trencat. Una malaltia que, fins ara, els metges han deixat que es curi amb el temps sense receptar cap tipus de medicació. En la majoria dels casos les ferides cicatritzen al cap de dies o setmanes. No obstant això d’un seguiment realitzat a 52 pacients amb aquesta condició, els investigadors de la Universitat d’Aberdeen van observar que els danys causats en algunes persones són de llarga durada i podrien no curar.

Els símptomes que produeixen aquestes fissures són semblants als d’un atac de cor i les seves conseqüències poden ser similars. S’ha demostrat que entre el 3% i el 17% de les persones que el pateixen moren al voltant de cinc anys després que siguin diagnosticats. En la majoria dels casos, en concret el 90%, es tracta de dones que en el 70% de les vegades s’han vist embolicades en situacions d’estrès físic o emocional.

Tres mil persones pateixen
De moment, no hi ha cura per aquesta malaltia que només al Regne Unit pateixen a l’any unes 3.000 persones. No obstant això, segon la explicació del director de l’BHF, el professor Metin Avkiran, després de l’estudi, “s’han començat a buscar tractaments”. Es cerca, doncs, la manera de curar per sempre aquests “cors trencats”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s