Els carrils bici podrien salvar fins a 10.000 vides a les ciutats

Segons els investigadors cal desincentivar l’ús del cotxe a les ciutats. Apostar per la bici evitaria moltes morts prematures a les grans ciutats europees.

Tothom coneix o ha sentit parlar d’accidents amb bicis a Barcelona, alguns amb conseqüències fatals. No obstant un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona, impulsat per la Caixa, assegura que una aposta decidida pels carrils bici salvaria 10.000 vides a Europa.

El treball s’ha publicat a la revista Preventive Medicine. Analitza les dades de 167 ciutats europees i suggereix que la longitud de la xarxa de vies ciclistes està associada al tipus de transport escollit. En realitat és una vella regla urbanística: si promous una autopista estàs convidant a circular-hi, i per tant promovent l’ús de vehicles privats. Si, en canvi, promous els carrils bici, aconseguiràs que molta gent comenci a considerar realment la possibilitat de desplaçar-se en bicicleta. Els autors de l’estudi pensen així, i les seves dades reflecteixen que fins a un 25% dels habitants de les ciutats podrien optar per la bicicleta, cosa que evitaria més de 10.000 morts prematures cada any.

L’efecte beneficiós del carril bici neix de comparar els efectes positius de l’augment d’activitat física d’una part significativa de la població amb els efectes negatius de la contaminació de l’aire i els accidents de trànsit.

Segons l’estudi Londres podria evitar fins a 1.210 morts prematures a l’any, seguida de Roma (433) i Barcelona (248). Només amb l’increment del 10% en la infraestructura ciclista també s’augmentaria significativament l’ús de la bicicleta i s’evitarien 21 morts prematures a Roma, 18 a Londres i 16 a Barcelona.

I no només això. La reducció de les despeses per mort prematures compensa sobradament els costos econòmics que s’atribueix a la creació de carrils bicis a les ciutats.

La bici, prioritària a les ciutats
Segons declaracions de Mark Nieuwenhuijsen, coordinador de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal i últim autor de l’estudi: “La xarxa de carrils bici hauria de ser una prioritat en les agendes dels governs municipals que tenen la responsabilitat local directa per a proporcionar opcions saludables a la ciutadania ”. I afegeix: Només amb un augment d’un 10% en la longitud de la de la xarxa ciclista, una mesura assequible per als ajuntaments, estimem uns beneficis considerables per a la salut i l’economia”.

Natalie Mueller, investigadora de l’ISGlobal i primera autora de l’estudi encara és més clara: “Treure les persones dels cotxes produeix grans beneficis per a la salut. Una combinació de mesures que facin que el cotxe resulti poc atractiu i polítiques centrades en convertir el transport públic i la bicicleta en mitjans més atractius seria el més adequat per millorar la salut i el benestar en les ciutats europees”.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s