Quin problema real hi ha amb la carn del kebab?

Kebaps

La possible prohibició dels kebabs a Europa ha sigut una de les notícies d’aquests dies passats. Al centre de la polèmica hi ha el risc per a la salut d’aquests rotllos de carn, però en realitat el culpable és l’ús de fosfats en la seva elaboració. Al final tot i les protestes de la comissió de salut el Parlament Europeu ha acabat autoritzant l’ús d’aquests additius. Avui volem preguntar-nos d’on ve la polèmica i perquè ha acabat tot plegat en no res.

La Comissió Europea permet la presència d’àcid fosfòric i polifosfats en la carn de kebab

Fosfats, sí o no?
Els fosfats són uns additius estabilitzants i la seva finalitat és retenir aigua. Diversos estudis realitzats en els últims anys mostren un vincle entre el seu consum i un augment del risc cardiovascular i la mortalitat. Per això el seu ús com a additiu en productes carnis està, en principi, prohibit a la Unió Europea.

Ara bé l’Autoritat en Seguretat Alimentària de la Unió Europea (EFSA) considera que aquest risc no pot atribuir-se només al consum de fosfats. I aquests additius serveixen als fabricants per crear una pel·lícula de proteïnes que ajuda a mantenir les peces lligades i assegura una congelació i una cocció uniforme. Per aquesta raó a primers de desembre la Comissió Europea va proposar regularitzar la situació dels kebabs tot admetent la presència de fosfats. D’altra manera hauria hagut de prohibir la venda d’aquest producte.

La comissió de Sanitat del Parlament Europeu es va queixar tot al·legant els possibles riscos per a la salut dels éssers humans lligats a aquests additius i va demanar al Parlament que s’oposés a la proposta. Però els contraris als fosfats no van aconseguir prou suport a la votació i el Parlament ha autoritzat el seu ús. O sigui que ara ja no hi ha perill per als establiments, poden vendre lliurement carn amb fosfats.

Kebabs autèntics?
Tradicionalment els fosfats només s’admeten, excepcionalment, en uns pocs productes, per protegir preparats tradicionals a Europa com el burger meat, les breakfast sausages o les Bräte, entre d’altres. Per als altres usos, inclosos els kebabs, està prohibit l’ús com a additiu de fosfats. Al kebab, per tant, li faltava la protecció especial que tenen aquests productes tradicionals europeus. I ara ja la té.

Un veritable kebab s’elabora amb carn de vedella, xai, o pollastre. Aquests trossos de carn s’insereixen en una punxa fins a formar un bloc o rotllo, que es rosteix mentre va girant al costat de la font de calor. El que en l’actualitat es ven a la majoria d’establiments com a carn de kebab no ho és realment. En 2014 un estudi de l’OCU va revelar que en l’elaboració s’usen preparats carnis de baixa qualitat: hi van trobar gran quantitat de calci, que s’explica per l’ús de carn separada mecànicament, i altes quantitats de col·lagen, la qual cosa denota l’ús de tendons.

Els consumidors, molt enfadats
L’Organització dels Consumidors i Usuaris (OCU) ha mostrat preocupació per l’impacte que aquests additius poden causar en la salut dels consumidors, i exigeixen que els fabricants prenguin nota d’aquells que els eviten i que ofereixin un producte de major qualitat.

El BEUC, l’organització de consumidors europeus, també ha expressat la necessitat que els estats membres exigeixin que els proveïdors de kebab informin clarament als consumidors sobre la presència de fosfats en la seva carn a través de l’etiquetatge. I que ho comprovin tot reforçant els controls sobre l’ús d’additius en el sector de la carn.

Té de mitjana 739 kcal
Entre els kebabs oficials de vedella van aparèixer restes d’ADN de multitud d’espècies (pollastre, xai, gall dindi). D’altra banda, la higiene dels productes analitzats era insuficient. I això sense parlar del que probablement pot influir més en l’augment del risc cardiovascular d’aquest tipus de productes: un 30% de greix (la carn de vedella ronda el 10%) i gairebé 6 g. de sal ( l’OMS recomana reduir la ingesta a 5g al dia). Segons l’estudi un kebab tenia de mitjana 739 kcal, més que una hamburguesa d’una tradicional cadena de menjar ràpid.

Els consumidors, molt enfadats
L’Organització dels Consumidors i Usuaris (OCU) ha mostrat preocupació per l’impacte que aquests additius poden causar en la salut dels consumidors, i exigeixen que els fabricants prenguin nota d’aquells que els eviten i que ofereixin un producte de major qualitat.

Des de l’OCU sol·liciten que les autoritats europees estableixin controls per detectar si es fa un ús fraudulent de fosfats en productes carnis. No es tracta d’anar en contra dels kebabs. L’objectiu és que el consumidor que ho desitgi pugui seguir consumint un kebab tradicional, elaborat amb autèntica carn i seguint els procediments adequats, però no preparats carnis de dubtosa qualitat, plens d’additius, greixos , i sal que en res poden beneficiar la seva salut.

El BEUC, l’organització de consumidors europeus, ha expressat la necessitat que els estats membres exigeixin que els proveïdors de kebab informin clarament als consumidors sobre la presència de fosfats en la seva carn a través de l’etiquetatge. I que ho comprovin tot reforçant els controls sobre l’ús d’additius en el sector de la carn.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s