El 44% encara pensa en la dona com a mestressa de casa

L’eurodiputat polonès d’extrema dreta Janusz Korwin-Mikke no és un cas aïllat a Europa ni és l’únic que pensa realment que les dones on han d’estar és a casa, tal com advertia des de l’hemicicle del Parlament Europeu. L’Eurobaròmetre publicat per la Comissió Europea revela que el 44% dels europeus, homes i dones, comparteixen aquesta opinió malgrat que l’opinió va per barris i està molt més estesa entre els països de l’est.

Bulgària és l’Estat membre amb una proporció més alta de persones que creuen realment que el paper més important del sexe femení és atendre la casa i la família (81%), davant d’Hongria (78%), Polònia (77%), la República Txeca (77%), Letònia (74%), Lituània i Eslovàquia (73%). A l’altre costat de la balança se situen Suècia (11%), Dinamarca (14%), Holanda (15%), França (27%), Alemanya (28%) i també Espanya (29%).

Són moltes les dades que revelen que la situació de la dona a la Unió Europea ha canviat poc i que el comportament ha d’evolucionar molt per arribar a una verdadera igualtat.

Qui guanya els diners?
La fotografia curiosament es repeteix quan la pregunta plantejada és si el paper més important dels homes és guanyar diners. Així ho pensen també el 43% dels europeus i de nou aquest estereotip té una clara divisió geogràfica. Està molt més estès a Bulgària (81%), Hongria (79%), Eslovàquia (75%) i la República Txeca (72%) que en els tres països nòrdics, Holanda i Espanya, on menys del 27% comparteixen la idea que el paper del gènere masculí és principalment portar un sou a casa.

Són moltes les dades d’aquesta nova enquesta que revelen que la situació de la dona a la Unió Europea ha canviat poc i que el comportament ha d’evolucionar molt per arribar a una verdadera igualtat. “Les dones a Europa tenen dret a la igualtat, la seguretat i l’apoderament, però aquests drets no són encara una realitat. És necessari un canvi de comportament”, sosté el vicepresident de la Comissió, Frans Timmermans.

Els fills i la casa
Les tasques domèstiques i la cura dels fills, per exemple, segueixen estant essencialment en mans de les dones, que dediquen a aquesta activitat una mitjana de 21 hores a la setmana enfront de les nou que hi destinen els homes. El 73% dels europeus reconeixen que les dones treballen més que els homes a casa encara que la dada torna a amagar unes grans diferències de percepció entre el 59% de Romania i el 86% registrat a Espanya o Grècia.

Malgrat aquesta realitat, 9 de cada 10 europeus consideren que promoure la igualtat de gènere és important per a la societat i l’economia, els mateixos que pensen que no és acceptable que les dones cobrin menys que els homes mentre que 7 de cada 10 consideren que hi hauria d’haver més dones en llocs de decisió. De fet, el nombre de dones que ocupen l’escalafó més alt a les empreses segueix estancat i no arriba al 6% i la bretxa salarial en el 16,3% (14,9% a Espanya).

Els homes són més ambiciosos?
L’Eurobaròmetre Especial 465 pregunta als ciutadans dels 28 estats de la UE sobre la seva percepció de la igualtat entre homes i dones, i sobre els estereotips que hi tenen a veure. Tant en l’àmbit domèstic com a la feina i la política. I també sobre com veuen la representació de la dona en àmbits com els mitjans de comunicació i la publicitat.

Sobre aquesta última qüestió, per exemple, més de la meitat dels enquestats, el 54%, “pensen que hi ha un problema amb la manera que les dones són presentades en els mitjans i la publicitat”. I el 39% considera que això és un problema que s’hauria de resoldre.

Preguntats sobre el paper de la dona a la política, més del 80% d’homes i dones pensen que els homes i les dones estan igual de qualificats per representar els seus interessos. A més, el 54% dels ciutadans europeus pensen que hi hauria d’haver més dones en posicions de presa de decisions.

Encara en l’àmbit de la política, més d’un terç dels habitants de la UE consideren que els homes són més ambiciosos que les dones i que les dones estan menys interessades en posicions de responsabilitat política. I el 70% estan a favor de mesures legals per assegurar la paritat entre homes i dones en la política.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s