Els nens reclamen més llibertat, als pares

Els nens i nens de Barcelona volen més temps per a ells i guanyar en autonomia personal.

Així es desprèn d’una enquesta feta a 3.971 nens i nenes de 10 a 12 anys i de mig centenar d’escoles diferents, en una mostra representativa de tots els districtes de la ciutat, i de la qual es presenten ara els primers resultats. El projecte Parlen els nens i nenes: el benestar subjectiu de la infància a Barcelona, que impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i que realitza l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona és una nova eina per conèixer l’opinió i les sensacions dels més petits.

Els resultats mostren que el 69% dels nens i nenes estan totalment satisfets amb la seva vida en global, mentre que el 31% restant manifesta no estar-ho prou. D’entre tots un 8% expressa estar poc o gens satisfet amb la seva vida. Cal destacar una diferència de 6 punts percentuals entre els infants que expressen no prou satisfacció global amb les seves vides que viuen en barris de renda baixa (33%) i els que viuen en barris de renda alta (27%). Segons els districtes dels centres escolars, són 11 punts els que separen els infants escolaritzats a Ciutat Vella (35%) dels de Sarrià-Sant Gervasi (24%).

Temps lliure i autonomia
Els primers resultats de l’enquesta posen de manifest també que els àmbits en què els infants es mostren menys satisfets són el temps lliure i l’autonomia que tenen. Així, el 53% dels infants diuen no estar prou satisfets amb la quantitat de temps lliure que tenen i el 48% no està prou satisfet amb el seu grau d’autonomia. A més a més, un 42% no està prou satisfet amb la seva vida d’estudiant i un 40% amb l’ús del seu temps.

Per altra banda, destaca que, si bé la salut és l’aspecte més ben valorat pels infants (un 85% dels infants n’està totalment satisfet), el 27% manifesta no estar prou satisfet amb el seu cos. Altres aspectes on un gruix important expressen no estar prou satisfets (3 de cada 10) són el barri on viuen (34%), els companys i companyes de classe (34%) i com els escolten les persones adultes (38%).

El 69% dels nens i nenes de Barcelona es mostra satisfet amb la seva vida en global, mentre que el 31% restant manifesta no estar-ho prou. Un 8% expressa estar poc o gens satisfet.

El biaix de l’optimisme vital
Els resultats de l’enquesta confirmen la tendència que ja mostra el projecte internacional Children’s World, en la qual s’emmarca el Parlen els nens i nenes de Barcelona: l’existència del que s’anomena “biaix de l’optimisme vital”, un fenomen pel qual els infants tendeixen a respondre més positivament que els adults quan se’ls fan les mateixes preguntes. Si bé en els adults el gruix de respostes sobre la percepció de qualitat de vida se situa entre el 7 i el 8, en els infants se situa majoritàriament entre el 9 i el 10. És imprescindible tenir en compte aquest fenomen a l’hora d’analitzar els resultats de l’enquesta per no caure en el parany que tot funciona bé i, sobretot, estar especialment atents a les dades d’infants que expressen estar poc o gens satisfets amb la seva vida, ja que no és ni l’esperable ni el més habitual i pot estar indicant un malestar important.

Aquestes dades són alhora inèdites i subjectives, ja que és la primera vegada que es desplega una enquesta de benestar subjectiu de la infància a la ciutat preguntant als nens i nenes sobre qüestions relacionades amb el seu benestar en els àmbits principals de la vida: la família, les amistats, l’escola o el barri on viuen.

Entre els mesos de gener i abril de 2017 es va realitzar la primera fase del projecte, el treball de camp, enquestant els grups de 5è i 6è de primària de 52 escoles de la ciutat. Ara, amb la presentació inicial de resultats, arrenca la segona fase que s’allargarà fins al febrer: un procés participatiu que es durà a terme a les escoles amb una vuitantena de tallers específics, per tal que els nens i nenes que van participar de l’enquesta coneguin i interpretin els resultats objtinguts i construeixin una agenda de propostes de millora. D’aquesta manera, el projecte reconeix els infants com a ciutadans de ple dret amb punts de vista propis que cal, en primer lloc, conèixer, i en segon lloc tenir en compte, tal com estableix el dret a ser escoltats i que està reconegut en la Convenció sobre els drets de l’infant.

En aquest sentit, la participació de prop de 4.000 nens i nenes al projecte ha estat important no només pel rigor metodològic i la robustesa en les dades recollides, sinó també per l’abast social que representa, ja que significa que el 15% del total de nens i nenes de Barcelona escolaritzats a 5è i 6è de primària el curs 2016-2017 han estat preguntats i escoltats sobre com se senten respecte diversos aspectes de les seves vides i també què i com consideren que hauríem de fer per millorar el seu benestar.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s