Xarxes socials i adolescents

Més de la meitat dels adolescents es connecten diàriament: publiquen fotos o text, actualitzen el contingut del seu perfil o bé enllacen vídeos.

Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram,Snapchat… L’univers digital viatja a velocitat supersònica, amb una ferotge competència, i el que és innovador mana sobre el que és permanent. Un dels grups demogràfics que estan més enganxats al mòbil i que, per tant, són molt més receptius als missatges que els arriben per aquestes vies són els més joves, concretament els adolescents.

A través d’elles s’aconsegueixen amistats, coneixements, creences… Espanya s’ha convertit en el cinquè país del món que més utilitza les xarxes socials amb un 42% d’internautes. Els joves espanyols entre 16 i 24 anys representen segons un informe d’Educaweb més del 85% dels internautes.

Els adolescents utilitzen una o més de les xarxes socials existents. Més de la meitat es connecten diàriament. Hi publiquen fotos o text, actualitzen el contingut del seu perfil de manera regular o bé enllacen vídeos. A hores d’ara es passen més temps a Internet que davant de la televisió. Per tant els pares es troben davant d’un nou problema. Ja no només han de conèixer amb qui surten els seus fills, sinó amb qui passen hores xerrant a través d’Internet. Han d’equilibrar el respecte a la intimitat del fill, amb l’obligació de protegir-lo de situacions que poden ser perilloses per ells.

Aspectes positius
La raó més freqüent per utilitzar xarxes socials és contactar amb amics o coneguts, fins i tot gent nova. També els permet comunicar-se amb gent que comparteix interessos i aprendre de la diversitat de persones de distintes cultures. I omple molt temps. També fan servir les xarxes socials per superar situacions difícils offline, com poden ser decisions sobre quina imatge donar d’un mateix o quin status social volen construir-se.

A través de les xarxes socials es fa més fort el sentiment de pertinença a un grup, cosa que pot ajudar als joves més introvertits a mantenir amistats dins de la xarxa.
Els permet retrobar-se amb coneguts. Establir contactes en l’àmbit professional. Obtenir informacions actualitzades sobre els temes que interessin. Comunicar-se amb els usuaris en temps real. Acudir a esdeveniments i estar en contacte amb els amics, especialment amb els que viuen lluny.

Aspectes negatius o riscos
Al mateix temps l’ús inadequat de les xarxes socials també comporta riscos.
La majoria relacionats amb la privacitat i la falta d’intimitat, perquè publiquen fotos i opinions sense control. Un altre aspecte negatiu és la pèrdua de temps i l’addicció. Són molts els joves que dediquen massa temps a la utilització de les xarxes socials, restant temps a l’estudi, a dormir, a les relacions familiars i socials.

Assetjament escolar
L’abús de les xarxes motiva conductes com l’aïllament, el baix rendiment escolar, desinterès per altres temes importants, trastorns de conducta, etc.
Un altre dels problemes que es poden produir és el de la suplantació de la identitat, ja que qualsevol pot registrar-se a una xarxa fent-se passar per una altra persona, tant sigui per fer una broma, com per perjudicar a la persona suplantada. També hi ha el perill del ciberassetjament, l’assetjament de tota la vida que ara pot durar 24 hores gràcies a les xarxes socials.

Educació en xarxes socials
La previsió és la millor de les cures. Les xarxes socials no són ni bones ni dolentes. Prohibir-les o negar-les no serveix de gaire perquè no és positiu aïllar els joves d’aquesta realitat. El que cal fer és educar-los perquè les utilitzin de manera intel·ligent, saludable i la influència sigui positiva.

Alguns estudiosos afirmen que les xarxes ajuden a socialitzar d’una manera similar a altres experiències en grup. No les substitueixen sinó que les complementen. Molts adolescents continuen el contacte mantingut amb el seu grup d’iguals en l’institut o en el seu temps d’oci. Segons Boyd, un psicòleg que ha fet un estudi sobre el tema, els adolescents empren les xarxes per a situacions que consideren difícils de resoldre en la vida real: quedar, flirtejar, construir el propi status social o decidir quina imatge mostrar.

Informació oberta
Els adolescents han de conèixer prou els riscos de les xarxes socials. El primer té a veure amb la informació que aporten als seus perfils. A banda de fotos més o menys privades publiquen telèfons, correu electrònic i altres dades personals. En general són poc curosos amb la seva privacitat. El segon té a veure amb els seus contactes, que podrien ser gent perillosa que es fa passar per amics o amigues.

Perquè es pugui treure el màxim profit de les xarxes socials sense caure en cap perill, cal aprendre a navegar i a configurar l’eina de privacitat, el fet de conèixer els avantatges i inconvenients ajudarà a fer un bon ús d’aquestes aplicacions per aprofitar-les en la vida personal, professional i acadèmica. I també cal aprendre a administrar bé el temps a les xarxes per no passar-se la vida davant de la pantalla.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s