Trucs reals per estalviar energia

energy-efficiency-154006_1280

Una millor eficiència energètica permetria estalviar fins a 273 euros en cada llar.

Les llars catalanes poden reduir un 25,9% en la seva factura energètica millorant els hàbits i els equipaments. Tot i això Catalunya és prou eficient, la que més, seguida de les Illes Balears i Múrcia. Aquestes són les conclusions del 10è Índex d’Eficiència Energètica elaborat per la Fundació Gas Natural Fenosa, que xifra en 273 els euros que cada llar es podria estalviar cada any si millorés la seva eficiència energètica.

L’estudi determina que el potencial d’estalvi a Catalunya es pot millorar sobretot en els electrodomèstics (el marge de millora és del 40,5%), la il·luminació (25%) i la calefacció (24,8%). Els percentatges són inferiors en l’aire condicionat (19,8%) i l’aigua calenta sanitària (12,1%). Però, què podem fer per millorar l’eficiència energètica a casa nostra? La Fundació proposa algunes recomanacions sobre il·luminació, climatització i electrodomèstics que us ajudaran a reduir el consum d’energia.

Electrodomèstics
Cal comprar electrodomèstics eficients que s’identifiquin amb la lletra A, ja que consumeix un 55% de l’energia que consumeix un electrodomèstic mitjà del mateix tipus. També trobareu les classificacions A+ i A++, cadascuna d’elles disminueix un 10% el consum que l’anterior. Com a norma general és important desconnectar del tot els aparells perquè no estiguin en standby, fer servir programes econòmics i netejar periòdicament els filtres.

Nevera i congelador
El frigorífic és l’aparell que té un consum més elevat perquè està endollat les 24 hores del dia. Per tant, no s’ha d’obrir i tancar massa sovint, ni deixar la porta oberta més temps del necessari. És millor deixar refredar els aliments a temperatura ambient abans de posar-los a dins. La temperatura de la nevera s’ha de mantenir entre els 3 °C i 5 °C i el congelador, a -18 °C.

Rentadora i assecadora
Després del frigorífic i el televisor la rentadora és l’electrodomèstic que més energia consumeix. Per aquest motiu s’ha de carregar el tambor al màxim, rentar en fred i utilitzar programes curts. Pel que fa a l’assecadora, la millor recomanació és fer-la servir poc i, en qualsevol cas, centrifugar la roba a la rentadora abans d’assecar-la.

Rentavaixelles
Convé no engegar-lo fins que estigui ple, tot i que no l’hem de carregar en excés ni superposar les peces. També és important rentar en fred i emprar programes curts. En general, cal un correcte manteniment de tots els electrodomèstics per tal que treballin amb la màxima eficiència.

Forn i microones
En comparació amb el forn el microones gasta molta menys energia. Tanmateix, si decidim cuinar amb forn, cal procurar obrir-lo només quan sigui necessari per no perdre energia, i podem apagar-lo abans de finalitzar la cocció per aprofitar el calor residual.

L’estudi determina que el potencial d’estalvi a Catalunya es pot millorar sobretot en els electrodomèstics (el marge de millora és del 40,5%), la il·luminació (25%) i la calefacció (24,8%).

Climatització
Es pot reduir fins a un 50% dels costos de climatització si aïllem tèrmicament les portes i finestres per reduir les fuites de calor a l’hivern i la demanda de refrigeració a l’estiu. Per ventilar quan fa fred el millor és obrir les finestres només durant 10 minuts. També podeu instal·lar termòstats o rellotges programables que permeten regular la temperatura.

Calefacció
Ara que comença la temporada de més fred, cal ajustar bé el termòstat per no gastar excessiva energia amb la calefacció. La temperatura hauria d’estar ajustada entre 19 i 21°C, i no s’hauria d’apagar mai, ni quan marxem de casa. És molt més eficient mantenir-lo sempre entre 15 i 17 °C que apagar-lo i haver de tornar a escalfar la casa de nou.

Aire condicionat
A l’estiu, la temperatura de confort hauria de ser de 26 °C. Quan s’engega l’aire condicionat no s’ha de posar una temperatura inferior perquè no refredarà abans.

Els aparells de refrigeració s’hi han d’instal·lar en llocs on toqui poc el sol i amb bona circulació d’aire. Sobretot apagueu l’aparell quan sortiu de casa.

Il·luminació
Aprofitar la llum natural és una de les formes més fàcils de reduir energia. Però també podeu utilitzar bombetes de baix consum, fluorescents o LED (perquè són més eficients). El preu de cost és una mica més elevat que les bombetes incandescents, ja que gasten 5 vegades menys però duren 10 vegades més. Apagueu els llums quan no són necessaris.

Pel que fa a l’ordinador, si no l’hem d’utilitzar en els pròxims 30 minuts és millor apagar-lo. Els pilots d’encesa de la televisió i d’altres aparells com els equips de música o les videoconsoles també consumeixen llum així que millor apagats. La manera més eficaç d’estalviar és fer servir regletes per apagar tots els aparells de cop. El consum anual d’un router, per exemple, suposa uns 19 euros l’any.

La millor hora per fer rentadores
Quina és la millor hora per fer rentadores o per posar en marxa l’assecadora? Doncs depèn de la tarifa contractada i del dia. Cada dia, a partir de les 20.30 hores, al web de Red Eléctrica www.ree.es podeu consultar el preu per hora de l’energia de l’endemà, que es decideix en subhasta al llarg del dia. Avui, per exemple, el dia que escrivim aquest article, l’hora més barata és a les tres de la matinada per a tots els abonats, mentre que l’hora més cara és a les 12 del migdia per als clients sense discriminació horària, sense grans oscil·lacions al preu, i les 2 de la tarda per als que sí que tenen discriminació horària.

 

Què és la discriminació horària?
És una varietat de tarifació on s’aplica un preu diferent, tot depenent de si es tracta d’un període horari nocturn o diürn. Bàsicament es divideix en dos períodes en funció del nivell de consum: punta, més consu i per tant servei més car, i vall. A l’hivern les hores punta van de les 12 fins a les 22 hores. A l’estiu des de la 13 fins a les 23 hores. De totes maneres algunes llars comptem amb una discriminació horària en tres períodes que inclou una franja supervall (des de la 1 de la matinada fins a les 7 de la matí), a banda de la vall (de les 23 a la 1 de la matinada i de les 7 fins a les 13 hores) i la punta ( de les 13 a les 23 hores). El període horari establert en cada un d’ells és el mateix per a tot l’any.

Val a dir que la tarifa amb discriminació suposa un estalvi en la factura de la llum, però només si s’efectua més d’un 30% del consum en horari vall (nit) i es controla el consum en les hores punta (dia).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s