Un espai saludable augmenta un 20% la productivitat

orange-287179_1280

Les empreses no acostumen a cuidar el benestar i la salut dels treballadors, com a mínim no acostuma a ser un objectiu empresarial. Però això podria canviar a la vista de les dades: preocupar-se per la salut dels treballadors incrementa la productivitat i disminueix les possibles afeccions i malalties derivades de l’entorn professional.

Parlem de dolors d’esquena i de cap, refredats, síndrome del túnel carpià, lesions, etc. Aquestes són només algunes de les afeccions que molts treballadors pateixen a causa de les llargues jornades de treball, males postures o coses tan senzilles com la mala disposició de les taules i les cadires, i fins i tot l’excés de calefacció o d’aire condicionat.

Un bon disseny d’oficines augmenta la productivitat en un 20%. La certificació Well avalua si un ambient de treball és saludable i propicia el benestar dels seus treballadors.

Per millorar les condicions de l’oficina s’ha de facilitar una gestió que sigui eficaç de la prevenció a les empreses i prevenir els riscos d’accidents i malalties professionals. Si tenim en compte això, possiblement la nostra empresa obtingui la certificació Well. Tot i comptar amb 3 anys de vida, la certificació Well no està encara molt estesa a Espanya. Aquesta certificació avalua si un ambient de treball és saludable i propicia el benestar dels seus treballadors.

Més productivitat
Està comprovat que el disseny en espais interiors pot arribar a modelar els hàbits, regular el cicle del son i fins i tot influir passivament en l’estat d’ànim de les persones. A més, un bon disseny d’oficines augmenta la productivitat en un 20%. Així, la certificació Well estableix requisits d’eficàcia en set categories o conceptes rellevants per als integrants de l’espai construït: l’aire, l’aigua, la nutrició, la llum, l’estat físic, la comoditat i la ment. Tots ells fomenten i exigeixen la implementació de tècniques, elements, directrius i recursos que ajuden a la salut i el benestar dels empleats, així com la seva satisfacció, productivitat, millors resultats i retenció del talent.

Com ha de ser l’oficina ideal
Per dur a terme correctament l’aplicació d’una certificació WELL, s’han de seguir alguns dels procediments.

 1. Aire net.
  S’ha de reduir o minimitzar les fonts de contaminació exterior perquè l’aire sigui net a l’interior. Caldran instal·lacions optimitzades de renovació i expulsió d’aire o d’impulsió d’aire nou per tenir l’espai contínuament ventilat, finestres practicables, ús de materials constructius amb superfícies antimicrobis, implantació de maquinària de neteja avançada, etc.
 2. Aigua a disposició.
  L’empresa també s’ha de preocupar que els treballadors beguin prou aigua, cosa que millora el rendiment cognitiu dels treballadors. S’hauran d’implantar dispensadors d’aigua en zones comuns i establir petites pauses per recomanar el seu consum, crear controls periòdics de la qualitat de l’aigua consumible i tractar l’aigua mitjançant filtres d’última generació.
 3. Nutrició adequada.
  Una bona nutrició no només serveix per controlar el pes sinó també per a la prevenció de malalties cròniques. S’aconsella la instal·lació de màquines vending amb aliments saludables, establir una organització horària d’esmorzar, dinar i berenar, fomentar una dieta equilibrada, promoure el rentat de les mans abans de dinar, informació nutricional en les cuines…
 4. Llum correcta.
  Les zones més ben il·luminades de forma natural han de ser les més aprofitades per treballar. Les zones de pas i menys usades han de quedar més allunyades de l’exterior i utilitzar il·luminació artificial. Igualment en tot cas s’ha de tenir el control de l’entrada de llum solar. Important també és l’ús de colors superficials de l’espai construït, que amb la reflexió de la llum, generin un ambient productiu i agradable.
 5. Activitat física
  És possible i recomanable promoure l’activitat física entre els treballadors, fins i tot en edificis d’oficines. L’empresa pot comptar amb gimnasos propis o ajudar econòmicament als treballadors amb la quota d’un extern. També es pot promoure l’ús de les escales enlloc de l’ascensor, habilitar zones d’aparcament per a bicicletes o promoure activitats esportives fora de l’horari laboral.

Més de 530 projectes
Actualment, hi ha més de 530 projectes, majoritàriament oficines, que estan aplicant aquests processos per mantenir la seva certificació Well. Això suposa més de 90.000 m² amb el segell diferencial d’oficina saludable. La primera oficina en adquirir aquest certificat està situada a Madrid. Ha aconseguit uns espais per contribuir al treball entre clients i empleats i ha millorat indirectament la seva salut i benestar i amb l’aplicació de noves iniciatives com l’ús de màquines vending d’aliments saludables, murs decoratius vegetals o fins i tot taules regulables en alçada, i poden treballar asseguts i de peu seguint les últimes recomanacions per experts en ergonomia.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s