3 estrelles per a Jordi Cruz

DSC7400

Feia molt de temps que el seu nom sonava a totes les travesses, però ha sigut enguany, en una gala celebrada a l’Hotel Abama de Tenerife, quan el mediàtic i creatiu xef Jordi Cruz ha aconseguit la preuada tercera estrella Michelin per al Restaurant Àbac, situat a la zona alta de Barcelona. Els inspectors diuen que la seva cuina “sedueix els comensals plantejant intel·ligents històries a través dels seus plats, sempre impecables en tècnica i sabor”.

Amb aquesta incorporació a l’Olimp Barcelona ja té dos restaurants amb tres estrelles; l’altre és el Lasarte, de Martín Berasategui, que va obtenir el màxim guardó a la gala celebrada l’any passat a Girona. I Catalunya en suma quatre en total sumant el El Celler de Can Roca i el Sant Pau, de Carme Ruscalleda. Empata doncs al capdamunt de la taula amb el País basc que també compta amb quatre restaurants.

Barcelona ja compta amb 31 estrelles Michelin gràcies a la tercera del restaurant de Jordi Cruz, la 2a de Disfrutar i Dos Cielos, i la 1a d’Enigma.

Capitalitat gastronòmica a Barcelona
Les bones notícies no acaben aquí perquè la guia del 2018 també concedeix les dues estrelles Michelin a dos restaurants que, com l’Àbac, sempre són a les travesses: el Dos Cielos, dels mediàtics cuiners bessons Sergio i Javier Torres (no van faltar a la gala), i el Disfrutar, dels excaps de cuina d’El Bulli, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, que van aconseguir la primera a la guia vermella del 2016.

Els inspectors consideren que els germans xefs mereixen la distinció “perquè posen la cuina al servei de l’emoció, amb una creativitat intel·ligent i un maridatge de sabors digne d’elogi”. Quan a les propostes del Disfrutar, diuen que uneixen fantasia i creativitat per apuntalar “una construcció gastronòmica farcida de sabors nítids”. En total, Catalunya compta amb sis locals amb dues estrelles.

Aposta creativa d’Albert Adrià
També hereva de la cuina d’El Bulli és la gran aposta creativa d’Albert Adrià en el seu nou Enigma, la joia de la corona dels seus sis restaurants barcelonins inclosos en el grup elBarri, que a la guia del 2018 ja apareix coronat amb una estrella. El germà de Ferran Adrià, que ja té una estrella al Tickets, al Pakta i a l’Hoja Santa.

Cal destacar també que l’aposta gastronòmica de Romain Fornell, el Caelis, continua mantenint la seva estrella Michelin tot i haver canviat d’ubicació aquest any, de l’hotel El Palace a l’hotel Ohla!.

Qui s’incorpora de nou a la llista és el restaurant Castell Peralada, del qual els inspectors destaquen la seva bellesa “perquè ocupa les sales i torres d’un bellíssim castell medieval”.

Premi al xef del mar
A banda d’Àbac, la guia 2018 per a l’Estat i Portugal suma un altre tres estrelles, que se’n va al sud, al Puerto de Santa María. Es tracta de l’Aponiente de l’innovador Ángel León, conegut com a xef del mar perquè el món marí és el centre de la seva feina creativa. Conserven les seves tres estrelles els vascos Akelarre, Arzak, Azurmendi, Martín Berasategui, el madrileny Diverxo i Quique Dacosta (Dénia). Perden l’estrella el Céleri de Xavier Pellicer, tancat per trasllat i el Capritx (Terrassa), que també ha tancat temporalment.

En l’apartat de les dues estrelles s’hi incorporen Maralba a Almansa (Albacete), el Cabaña Buenavista d’El Palmar (Múrcia) i el restaurant Coque de Mario Sandoval, que s’ha traslladat del poble madrileny d’Humanes a la ciutat de Madrid. En la categoria d’una estrella apareixen en total 17 noms nous a l’estat i 2 a Portugal.

 Fusió a l’hotel Urban
En l’apartat de noves incorporacions crida l’atenció la primera estrella per al xef Aurelio Morales per la seva proposta de fusió entre cuina madrilenya i catalana al restaurant Cebo de l’Hotel Urban de la família Clos. A Madrid també s’ha premiat La Candela Restò.

Al País Basc es premia la cuina d’Amelia (Sant Sebastià) i la d’Eneko a Larrabetzu (Biscaia), una proposta d’Eneko Atxa a pocs metres del seu triestrellat Azurmendi.

A Andalusia han aconseguit l’estrella el restaurant Alevante (Chiclana, Cadis) i Bardal de Ronda (Màlaga). També el valencià Sucede, l’Audrey’s by Rafa Soler (Calp) i El Rodat (Xàbia). Igualment, La Bicicleta (Hoznayo, Cantàbria), El Doncel (Sigüenza), Trigo (Valladolid), Kiro Sushi (Logronyo) i el Nub de la Laguna (Tenerife). Els restaurants portuguesos guardonats són dos, Gusto (Almancil) i Vista (Portimao).

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s