10 dades sobre els adolescents

smoking-2076811_1920

L’enquesta FRESC revela quins són els factors de risc en estudiants de secundària amb l’objectiu de conèixer la salut, els comportaments i les actituds relacionades amb la salut de l’alumnat adolescent de la ciutat de Barcelona. Fem un repàs als resultats de l’última edició (2016) per fixar-nos en algunes dades que hem de tenir molt en compte.

  1. 2 de cada 3 adolescents escolaritzats perceben la seva salut com a molt bona o excel·lent.
  2. Quasi 4 de cada 5 adolescents escolaritzats declaren una salut mental favorable. 3 de cada 4 afirmen tenir relacions bones o molt bones amb la família, i 2 de cada 3 tenen una valoració positiva de l’escola.
  3. Gairebé 2 de cada 3 declaren dormir menys de 8h en dies de classe.
  4. Més de la meitat es desplacen a peu o en bicicleta (transport actiu) per anar a l‘escola.
  5. En conjunt, el 4,1% dels nois i el 4,5% de les noies declaren tenir problemes freqüents relacionats amb l’ús de mòbil. El percentatge dels que tenen problemes ocasionalment augmenta amb l’edat.
  6. Es retarda l’edat d’inici del consum d’alcohol. I per primer cop s’observa un canvi de tendència cap al descens, tant en nois com en noies, en totes les edats, de l’alumnat que s’ha emborratxat alguna vegada en els darrers 6 mesos.
  7. Continua el descens molt notable de consum regular (setmanal i/o diari) de tabac però Repunta el consum habitual de cànnabis en els adolescents de 16 i 18 anys (11,1% i 25,2%).
  8. En global, el 2,9% dels nois i el 1,7% de les noies declaren que sempre o sovint van a l’escola o institut amb gana per falta d’aliments. 1 de cada 3 nois i 1 de cada 2 noies no esmorza cada dia abans de sortir de casa.
  9. El sobrepès i l’obesitat disminueix amb l’edat (millora en els adolescents de 14 anys respecte a les dades del 2012). El sedentarisme disminueix respecte l’enquesta anterior, però encara afecta al 8,4% en nois i 16,7% en noies.
  10. El 25,1% dels nois i el 22,7% de les noies de 16 anys han tingut alguna relació sexual amb penetració. Més del 80% de l’alumnat ha usat un mètode contra-ceptiu efectiu (preservatiu, píndola o anell vaginal). L’ús de la píndola de l’endemà és superior en les noies que en els nois, els quals afirmen que la seva parella l’ha usat alguna vegada.

Desigualtats en salut
Com perceben la salut els joves segons si són nois o noies? I quins problemes afecten més als joves de famílies amb rendes baixes o altes. Fem un cop d’ull.

Les noies declaren: millors hàbits alimentaris, pitjor salut percebuda i salut mental i benestar, més sedentarisme, major insatisfacció corporal, més maltractament, més ús problemàtic del mòbil, menys hores de són.

Els nois declaren major freqüència de lesions, major obesitat, major ús problemàtic d’Internet, major consum de cànnabis.

En les escoles on abunden els nois i noies de famílies més desfavorides s’observa: pitjor salut percebuda i salut mental i benestar, major sedentarisme, major sobrepès i obesitat, major freqüència d’anar a l’escola o institut amb gana, per no tenir suficient menjar; major insatisfacció corporal.

En canvi als barris benestants els problemes són ben diferents: major consum de tabac, major consum d’alcohol, major consum de cànnabis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s