La revolució de la copa menstrual

Sabíeu que cada any es llencen al voltant de 94.500 milions de tampons i compreses a tot el món? El debat sobre els productes d’higiene íntima femenina ha tornat al primer pla de l’actualitat. Primer pel seu elevat cost per a les dones (aquests productes, tot i ser de necessitat bàsica tenen un IVA del 21%) i, segon pel seu impacte negatiu sobre el medi ambient. Per això, cada vegada són més les defensores d’un nou mètode ecològic i assequible: la copa menstrual.

Cada vegada està més estesa entre les dones de totes les edats. Internet l’ha viralitzat i els fabricants afirmen que aquest producte va fent-se , a poc a poc, un lloc en el mercat i guanyant terreny als productes de sempre.

Silicona quirúrgica i hipoalergènica
Però, què és exactament la copa menstrual? És un producte d’higiene íntima femenina, fet de silicona quirúrgica i hipoalergènica i totalment reutilitzable. L’ús de la copa és una alternativa més sostenible que els productes tradicionals perquè suposa un estalvi de recursos i evita la generació de residus. I és que la qüestió ecològica, sumat a l’estalvi econòmic pot suposar per a moltes dones, un dels majors atractius d’aquest invent.

El preu del producte és econòmic, oscil·la entre 10 i 40 euros. El producte pot durar uns 10 anys aproximadament, no té cap risc per a la salut, i és còmode i net. Moltes dones el van provar per curiositat i s’han convertit en usuàries habituals. De fet la copa menstrual ha passat de comercialitzar-se a través d’Internet, farmàcies, botigues ecològiques o fins i tot sex shops, a ocupar els prestatges d’alguns supermercats.

Els fabricants argumenten que és el mètode per a la menstruació més higiènic, ja que evita les restes de fibres i els blanquejants i químics tòxics presents en compreses i tampons

Dubtes i recels
Tot i aquesta normalització la copa menstrual desperta encara certs dubtes i recels respecte a la seva seguretat i higiene. Davant d’aquesta desconfiança, els fabricants argumenten que és el mètode per a la menstruació més higiènic, ja que evita les restes de fibres i els blanquejants i químics tòxics presents en compreses i tampons. També asseguren que la reutilització d’aquest producte ecològic, consisteix en l’esterilització i així, s’eviten infeccions vaginals, candidiasi i la síndrome del xoc tòxic. Aquesta esterilització es pot fer al final de cada regla: bullint la copa en aigua o amb pastilles desinfectants. La resta del temps n’hi ha prou amb rentar-la amb aigua i sabó neutre.

Els especialistes en ginecologia insisteixen en la seguretat del producte, i afegeixen que no causa irritacions vulvo-vaginals que es poden presentar amb l’ús de tampons o compreses, ja que la copa menstrual és de material hipoalergènic i no tòxic. L’OCU (Organització de consumidors i usuaris) aclareix que aquest material de què està feta, la silicona, “s’usa molt en medicina perquè no porta làtex i no genera riscos per a la salut, ni al·lèrgies ni residus químics indesitjables”.

Avantatges de la copa menstrual
La copa menstrual, lluny de ser perillosa, preveu complicacions que es poden presentar amb l’ús de tampons, com la malaltia inflamatòria pèlvica o infeccions vaginals per restes de material procedent del tampó que, de vegades, queden dins de la vagina. L’única dificultat rau en aprendre a utilitzar-la. Si es fa de manera correcta, no representa cap risc per a la salut, sinó és recomanable, ja que és un mètode gentil amb la higiene femenina.

Sobre la manera d’introduir-la, hi ha la creença generalitzada, que és difícil, o dolorós però la realitat és que, després de practicar una mica, és molt senzilla d’usar. Referent a això, l’OCU creu que, en general, totes les marques necessiten unes recomanacions de millora pel que fa a les instruccions i disseny, ja que “són millorables”.

Les copes disposen de dues talles (S i L) i una flexibilitat de l’1 al 10, amb les que queda cobert l’ampli camp de necessitats sorgides de les diferències en els cossos de cada dona. No obstant això, des de l’OCU creuen que, en general, els diferents fabricants han d’incloure “més talles” i “menys gruix”. També indiquen que “cal una millor definició de la talla recomanada”.

De boca en boca
Els blogs femenins, els vídeos explicatius i les xarxes socials són un important mètode de promoció per a la copa menstrual. Els aparents prejudicis s’han anat resolent gràcies a Internet. És un producte que no ha aparegut, de moment, en els espais televisius dedicats a la publicitat, però que el boca a boca ha anat impulsant.

Amb la copa menstrual es redueix la compra de productes d’higiene a un cop l’any i s’estalvia una mitjana del 75% del que se sol gastar en la cura del període. Són l’alternativa perfecta als productes convencionals. A més, és important que la societat adquireixi un consum responsable i es redueixi la nostra petjada ecològica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s